FİYAT İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ BURADAKİ FİYAT GEÇERLİ DEĞİLDİR!
Darbeli kırıcı, genellikle çeneli kırıcı tarafından kaba olarak kırılmış orta sertlikteki malzemeleri, asfalt veya beton agregası iriliğine kolaylıkla indiren bir sekonder kırıcı tipidir. Bu kınalardaki kübik kırma işlemi, rotor üzerindeki vurucu paletlerin taşa çarpması ve kırıcının tavanını oluşturan kırıcı çubuklara savurması ile defalarca tekrarlanır. Doğal olarak, malzeme, bünyesindeki zayıf noktalardan kırıldığından, sağlam, kübik görünüşlü ve kararlı yapıda bir ürün elde edilir.
TİP ANMA ÖLÇÜLERİ ALABİLECEĞİ EN İRİ PARÇA BOYUTU KAPASİTE MOTOR GÜCÜ AĞIRLIK
TYPE MAIN DIMENSIONS MAX FEED SIZE CAPACITY POWER WEIGHT
mm mm t/h kw/rpm kg
DK80-80 800×800 100 55-85 75/1500 4190
DK15-96 1500×960 200 75-130 90/1500 11000
DK15-17 1500×1750 200 175-260 160/1500 18000
DİĞER KIRICILARA GÖRE AVANTAJLARI :
Vurucu palet ve kırıcı çubukların zamanla aşındığı hallerde bile sürekli kübik malzeme elde edilir.
Diğer kırıcılara oranla küçültme oranı fazladır. Beslenen malzemenin yaklaşık %72’ini mıcır iriliğine indirebilmektedir.
Vurucu paletler, rotor disklerine kamalarla bağlandığından, değiştirilmeleri çok basittir.
Ağır rotor, aynı zamanda volan görevi de yaparak rulmanların ani zorlamalardan korur.
Rotor hızı benzerlerine göre daha düşüktür. Kırıcı beş değişik hızda kullanılabilir.
Düşük enerji girdisi ile yüksek üretim kapasitesine ulaşmak mümkündür. Bakım masrafının da az olması yatırımın kısa zamanda amorti edilebilmesini sağlar.
KÜBİK MALZEME ÖZELLİKLERİ
Darbeli kırıcı, kırma prensibinde ezme veya sıkıştırma işlemi bulunmadığından çıkan taşlar kübik yapıdadır. Darbeli kırıcıda kırılmış taşlar (Resim A) ile, başka tip bir kırıcıda kırılmış taşlar (Resim B) arasındaki fark açıkça görülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar kübik malzemenin karayollarında %50 daha fazla aşınmaya dayanıklı olduğunu ve betonda da dayanımı arttırdığını ortaya koymuştur.
Aşağıda darbeli kırıcıların üç ayrı tipinin, teknik özellikleri, ölçüleri ve ürün boyut dağılımı eğrileri verilmiştir. İstenen malzeme boyutundan yatay bir çizgi çizilerek eğri kestirildiğinde, toplam ürün malzeme içindeki o boyuttan küçük olanların oranı bulunur. Örneğin, DK15-96 tipi darbeii kırıcıdan çıkan 25 mm.den küçük malzeme oranı, kırıcıya giren toplam malzemenin yaklaşık %67’sidir.Darbeli kırıcıda genellikle, yüksek redüksiyon oranı elde etmek için rotor hızını arttırmak yerine elek üzerinde kalan malzemeyi, kırıcıya geri dönüş yaptırmak tercih edilmektedir. Böylece üründe aşırı toz malzeme çıkması ve kırıcı ünitelerin fazla aşınması önlenmiş olur.
Bu tablolarda verilen tüm değerler orta sertlikte, 1.6 ton/m3 yığma yoğunluktaki kalker için olup, beslenen malzemenin iriliğine, nemine ve besleme şekline göre değişebilen yaklaşık değerlerdir. İyi bir verim alabilmek için kırıcıya malzemenin düzenli olarak beslenmesi gerekmektedir.
YATAKLAR : Rotor mili, gövdenin dışında, kendi kendini eksenleyebilen oynak makaralı rulmanlarla yataklanmıştır. Rulmanlar toza karşı özel labirent tip keçelerle korunmuştur. ( Resim 3)
ROTOR : Kaliteli çelikten işlenmiş mil üzerine çelik döküm diskler yerleştirilmiştir. Bu disklere aşınmaya dayanıklı manganlı çelik dökümden mamul vurucu paletler kamalarla bağlanmıştır. (Resim 2) Paletler aşındığında kolayca çıkarılarak ters çevrilebilir.GÖVDE : Kırıcı gövdesi, üst gövde ve alt gövde olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. DK15-96 ve DK15-17 tipi kırıcılarda üst gövde tavanı, çevrilebilir özellikteki kırıcı çubuklarla kaplanmıştır. Alt gövdede ise bütün duvarlar astarlarla takviye edilmiştir. Kırıcı çubuklar ve astarlar aşınmaya dayanıklı manganlı çelik alaşımdan mamul olup, gövde saclarına dıştan fiberli somunlarla bağlanmıştır.(Resim 1)
DİĞER ÖZELLİKLERİ :
Kırılmış taşlar ortalama aynı kübik yapıdadır ve üzerinde gerilimli zayıf veya çatlamış noktalar bulunmamaktadır.
Kübik malzeme, köşeli ve yüzeyi pürüzlü olduğundan bağlayıcı özelliği fazladır.
Rotor, titreşimi minimuma indirecek şekilde balans edilmiştir.
;Geniş bakım kapısı sayesinde kolaylıkla kırıcı içine ulaşılabilir ve aşınan parçalar değiştirilebilir.
Kırıcı, rotor mili üzerindeki pik dökümden mamul kasnağın “V” kayışlarla, motor kasnağından güç alması ile tahrik edilir.